Osztályblog 10.b

Osztályblog 10.b

Osztályfőnöki

2020. március 16. - Osztályblog 10.b

3 könnyű gyakorlat, ami kell a szemednek, ha monitor előtt

 dolgozol

 

A szemnek is kell az edzés, főleg, ha egész nap a képernyőhöz köt a feladatod.

 

Arról rengeteget lehet olvasni, hogy ülőmunka mellett mennyire fontos a testmozgás, de kevesebb szó esik a szem izmairól és azok fitten tartásáról. Vicces belegondolni, hogy edzés kell a szemnek, mert a hozzám hasonló vizuális típusoknak rögtön bevillan a sok kigyúrt szemgolyó, pedig igazából komoly dolog ez, mert a szemünket durván megterheljük, amikor egész nap bámuljuk a monitort.

Bob Doto a The Power of Stretching című könyvében írt le három nyújtógyakorlatot, amit bármikor megcsinálhatunk, hogy ellazítsuk a szem izmait, és megőrizzük egészségét. Ezekkel a gyakorlatokkal még a fejfájást is megelőzhetjük, ami gyakran épp azért jelentkezik, mert túlterheltük a szemünket. Elég egyszer-kétszer ismételni egymás után a gyakorlatokat, hogy a kívánt hatást elérjük.

1.    Nyújtás

Nevezhetjük szemkörzésnek is: nézz előre, fel, le, balra és jobbra ebben a sorrendben. Mindegyik pozíciót tartsd egy lélegzetvételnyi ideig. Például: belégzés – nézz fel, kilégzés – nézz le. Ezután jöhet a tényleges körzés félkörben: először felfelé nézve írj le a szemeddel egy félkört, majd lefelé nézve csináld ugyanezt.

2.    Messzenézés

Ebben a gyakorlatban a távolba kell nézni, mert a képernyőre fókuszálás közben nem használjuk a messzire nézéshez szükséges izmainkat, amitől aztán előjöhet egy jó kis fejfájás.

Nézz ki az ablakon, és válassz ki a messzeségben egy pontot, majd koncentrálj rá erősen. Ha nehezedre esik vagy kényelmetlen egy messzi pont nézése, akkor csak gyönyörködj a kilátásban – bár, ha nem egy puszta terül a munkahelyed vagy az otthonod mellett, akkor a kilátás valószínűleg a szemközti házat jelenti, ami nincs túl messze, úgyhogy inkább az ég és a felhők fürkészését javasoljuk. Ha pedig nincs ablak a közeledben, akkor a szobában keresd meg a szemeddel a legtávolabbi pontot, és arra fókuszálj pár lélegzetvételnyi ideig.

 

 

 

 

3.    A szem környéke

Ha belegondolunk, rengeteget hunyorítunk, játszunk a szem környéki izmokkal, ezért nekik is szükségük van egy kis nyújtásra ahhoz, hogy elengedjék a feszültséget, és megpihenjenek. Ezt úgy tudod elérni, ha a halántékodon az ujjbegyeddel a hajvonal felé húzod a bőrt párszor. Aztán csukd be a szemed, tedd az ujjad a szemöldök alatti részre és húzd a homlokod felé. Végül pedig nyomogasd meg az arccsontod felett az arcodat (pont a szemed alatti karikák alatt). Mindezt megteheted köröző mozdulattal is, az még nyugtatóbb hatással lesz az izmaidra és az idegeidre.

 

Figyeld meg: ha napjában kétszer megcsinálod ezeket a pár másodperces gyakorlatokat, még a közérzeted is jobb lesz amellett, hogy nyugodtabban bámulhatod tovább a monitort, mert tudod, hogy tettél egy lépést a szemed egészsége felé.

Patócs Judit védőnő ajánlásával

 

 

 

Kedves Gyerekek!

Kormányhatározat:

a) 2020. március 16. napjától az iskolákban a nevelés-oktatás tantermen kívüli, digitális munkarendben kerül megszervezésre;

b) a digitális munkarend olyan módon kerül meghatározásra, hogy annak keretében

ba) a tananyag kijelölése, a tanulási folyamat ellenőrzése és támogatása a pedagógusok és a tanulók

online vagy más, személyes találkozást nem igénylő kapcsolatában történik,

bb) a tananyag tantermen kívüli, digitális munkarend keretében történő átadása alkalmas legyen a tanuló tanulmányi követelményeinek teljesítésére;

c) a b) alpontban foglaltak végrehajtása érdekében sor kerül módszertani ajánlás kiadására;

 

Államtitkári tájékoztató:

- Ez nem rendkívüli szünetet jelent, hanem az oktatás módjának megváltoztatást, amelynek keretében továbbra is biztosítani kell a tanulók számára a tanulás lehetőségét.

- Az új munkarend értelmében a tanulóknak tilos a köznevelési intézmények oktatási célú látogatása.

- A tantermen kívüli, digitális munkarend időtartama alatt lehetőség szerint kerüljétek a nagyobb csoportos találkozásokat, közös programokat.  Ne sokat érintkezzetek nagyszüleitekkel! Óvjátok őket!

 

Kormányhatározat:

d) 2020. március 16. napjától a szülők igényei alapján, indokolt esetben a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó iskolák esetében a területileg illetékes tankerületi központ munkanapokon megszervezi a gyermekek, tanulók napközbeni kiscsoportos felügyeletét;

 

Államtitkári tájékoztató:

A gyermekétkeztetés biztosítása az adott településen önkormányzati feladat. A főzésre jelenleg is használt konyhák továbbra is rendelkezésre állnak, a gyermekek étkeztetése azonban nem történhet az oktatási-nevelési épületekben. Ezért azon gyermekek számára, akiknél ez indokolt, helyben, optimális módon kell biztosítani az étkezés lehetőségét (például kiszállítással). Ennek biztosítása érdekében javasoljuk, hogy az intézményvezető és a fenntartó egyeztessen a feladat ellátásáért felelős települési önkormányzattal.

Abban az esetben, ha a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet huzamosabban fennmarad, az érettségi vizsgákkal kapcsolatban további részletes tájékoztatást adunk ki. Jelenleg úgy véljük, az erre történő felkészítés ebben a munkarendben is eredményes lehet.

 

Az étkeztetéssel kapcsolatos információkkal kapcsolatban a Hód-Menza Nonprofit Kft-az illetékes.

 

Friss hírek:

https://koronavirus.gov.hu/

(Letöltés dátuma: 2020. március 17.)

Üdvözlettel,

Kelemen-Fehér Tímea

osztályfőnök

A bejegyzés trackback címe:

https://nlg9b.blog.hu/api/trackback/id/tr8415528548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása